?> У Чернігівській області радіацію знаходять в молоці і грибах | «ПостЧорнобиль»
 
 

«ПостЧорнобиль»

Газета Всеукраїнської Спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86". Всеукраїнський часопис для інвалідів Чорнобиля, ліквідаторів, чорнобилян.
19.04.2011, рубрика "Дайджест, Здоров'я"

У Чернігівській області радіацію знаходять в молоці і грибах

http://for-ua.com

У Чернігівській області через 25 років після аварії на ЧАЕС основними дозоформуючими чинниками отримання радіоактивного опромінювання фахівці називають молоко з приватного сектора, дичину і продукти лісу з радіоактивно забруднених територій. Про це повідомили в обласній СЕС.

На сьогоднішній день основна доза опромінювання поступає не ззовні, а через забруднені продукти харчування. Звідси й основні заходи припинення, які роблять фахівці санітарно-епідеміологічних служб області. Це перевірки зразків харчових продуктів, питної води та ін.

За даними багаторічних досліджень вмісту радіонуклідів у коров'ячому молоці з приватного сектора, середній вміст радіоцезію знизився більш ніж в 5 разів (з 69 Бк/л в 1991 році до 13 Бк/л в 2008 році). Сучасніші дані, на жаль, відсутні, оскільки через брак коштів такі роботи останні 2 роки не проводилися.

Минулого року фахівці установ держепідслужб області дослідили понад 12 тисяч проб харчової продукції на радіоактивність. Перевищення допустимих рівнів фахівці виявили тільки в 33 зразках. З них 29 - дикорослі продукти лісу, 1 - дичина і 3 - молоко приватного сектора з Семенівського району. Причому перевищення вмісту в молоці було незначним (105 Бк/л при нормативі 100 Бк/л).

У регіоні не фіксувалися випадки перевищень допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у продуктах харчування, які реалізувалися через торгову мережу, і в питній воді. А оскільки перевищення радіації в продуктах немає - зменшилися і дози опромінювання жителів Чернігівської області. За результатами досліджень, у жодному з населених пунктів області розрахункова доза опромінювання не перевищує встановлені параметри, повідомляє «УНІАН».

Проте при цьому не враховано радіоактивне забруднення продуктів лісу, які традиційно і у великих кількостях збирають і споживають в селах. Фахівці санітарно-епідеміологічних служб указують, що при дослідженнях грибів питома вага перевищень складає понад 50%.

«ForUm»

http://ua.for-ua.com/ukraine/2011/04/18/184641.html

Запись была опубликована: glavred(ом) Вторник, 19 апреля 2011 г. в 9:03
и размещена в разделе Дайджест, Здоров'я.
Вы можете следить за ответами к этой публикации через ленту RSS 2.0.
Вы можете оставить ответ или trackback с вашего сайта.

Оставить комментарий

 

Полный анализ сайта